Ax medverkade på Folk och Kultur 2021, som skedde helt digitalt.

Vi skiter i folket! 

– Demokratin fyller 100 år, vad är kulturens roll i ett demokratiskt samhälle?

Ax program på FoK 2021

Ax medverkan var en intervjuserie på ca 35 minuter. Fyra personer har intervjuats, ni kan läsa mer om varje person längre ned på sidan.

Programmet kan nu ses via Ax youtubekanal! Klicka här för att titta.

Om programmet

Vad menar vi i kulturlivet när vi talar om ”folk”? Handlar det om allas rätt att konsumera kultur, allas rätt att uttrycka sig med kultur eller både och? Kan kultur bidra till att stärka demokratin i vårt samhälle? Vilken betydelse har det för individer och grupper att delta i skapande processer? Hur viktiga är meningsfulla gemenskaper och processer för att motverka extremism? Ska kulturpolitiken skapa en näringsrik jord där alla kan växa eller ska den framförallt odla rabatter med de vackraste och mest unika blommorna som alla eller kanske enbart vissa kan beundra? Hur fördelar sig ansvar och resurser mellan kulturlivets bredd och spets?

Medverkande

Hannah Kroksson. Generalsekreterare på LSU. Hon har även varit viceförbundsordförande i Svenska Kyrkans Unga och och vice ordförande för Sensus studieförbund. LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer är en intresse- och samarbetsorganisation för 86 rikstäckande ungdomsorganisationer som tillsammans samlar ungefär 700 000 unga medlemmar.

Adam Tensta Taal. Grammisbelönad rappare och aktiv kämpe mot rasism och för ungas möjlighet att producera egen musik. Han har varit drivande i flera ungdomsprojekt och är idag verksam på Studiefrämjandet och utbildningen FRAMÅT för unga musikentreprenörer. Han driver eget skivbolag och är en av skaparna musikstudiokomplexet Källaren Studios i Stockholm.

Ellen Tejle. Verksamhetsledare på mediehuset Fanzingo. Har varit ledare för Bio Rio och startat kampanjen A-märkt, ett test för att pröva om filmer uppnår ett minimum av jämställdhet. Hon har länge varit aktiv i Världsmusikfestivalen Urkult och byggt Unga teaternätet inom Amatörteaterns Riksförbund. Fanzingo verkar i Sverige och internationellt för att unga och andra underrepresenterade ska producera media och bredda bilden av vår samtid.

Alexander Hallberg. Tidigare ordförande för Sverok – spelhobbyförbundet. Han har lång erfarenhet av den ideella kultursektorn genom bland annat Ideell Kulturallians och Kulturarbetarnas Socialdemokratiska förening.

Klippning och producering från Svergies Film- och Videoförbund:

  • Mattias Olsson
  • Aase Högfeldt

Medverkande från Ax

  •  Pontus Lindhe Ohlsson, ledamot
  • Lars Farago, ledamot
  • Anna Rydborg, ordförande

Ax vill tacka Sveriges Film- och Videoförbund för samarbetet!

Läs mer om Folk och Kultur här.