Sanna Ekström är ny projektledare hos Ax. Hon kommer framför allt att arbeta med projektet En starkare regional närvaro.
Sanna Ekström är ny verksamhetsutvecklare hos Ax!

Kul att du har börjat på Ax! Vad kommer du huvudsakligen att göra?

– Jag ska arbeta med år tre i projektet ”En starkare regional närvaro”. Ett projekt som några av er medlemmar aktivt har deltagit i via bland annat workshopar och möten som mina föregångare inom projektet har arbetat med. Nu är det min tur och vi ska se hur vi ska ro sista året i hamn. Mer workshops, fler möten eller utbildningstillfällen? Kontakta mig gärna om ni har några önskemål!

Vad tycker du är mest spännande med tjänsten?

– Jag tycker om att träffa människor och ser fram emot att få träffa många av Ax medlemmar! Jag hoppas med att kunna skapa en bra kommunikation mellan Ax och medlemmarna. Jag har ju även ett stort intresse och god arbetslivserfarenhet med historia och jag tycker att det är roligt att det finns så många medlemsorganisationer som delar det intresset, jag vill gärna finnas som en bollplank om det önskas!

Vad har du för bakgrund?

– Teatern är en av mina grundpelare i livet! Jag gick estetisk linje med inriktning teater i gymnasiet och har sedan dess varit aktiv i flera grupper, två av dem var genom Amatörteaterns Riksförbund. Mitt yrkesliv hittills har dock varit inom museum- och kulturarv, jag har jobbat flera år på Skansen och Tekniska museet som pedagog. Vid sidan av mitt jobb på Ax håller jag i workshops på Forum för levande historia. Min masteruppsats som jag skrev på Uppsala universitet handlar om ”Mörkt kulturarv”, det vill säga sådant kulturarv som många finner det svårt att diskutera.

Hur väcktes ditt kulturintresse?

– Jag tror att mitt kulturintresse faktiskt började genom mitt intresse för historia. Mina första fem år bodde jag med min familj hemma hos mormor och morfar i ett stort så kallat släkthus ute på landsbygden. I huset bodde även min mormors mor Märta, så vi var flera generationer i samma hus fullt med gamla saker och släktminnen! Så det är inte så konstigt att man blev nyfiken på historia?! Det blev många museer och slottsbesök under barndomen. Sen kom dansen, musiken och sist fastnade jag för teatern. Vid sidan av allt detta har jag sedan jag kan minnas haft ett stort intresse för hästar och tävlat i dressyr och ponnytrav – det blev många ridturer i skogen där jag lekte riddare tagen ur en fantasivärld!

Vad roligt! Vilka kulturutövningar ägnar du dig själv helst åt?

– På fritiden tar teatern en stor del av min tid. Det jag älskar mest är att utforska teaterns olika formspråk, och mixa olika teaterstilar. I LiljaEnsemblen som jag är aktiv i tar vi inspiration från Japansk No-teater, Bertolt Brecht, Robert Wilson och Philip Glass till exempel, det är alltid lika spännande att se hur den färdiga föreställningen blir! Jag brinner för nyskapande! På kvällarna tycker jag om att slappna av genom att spela ”The Lord of the Rings Online”.

Slutligen, vad är på gång inom Ax den närmaste tiden?

– Det är snart dags för årsmöte för Ax, 9 april!